1979 yılında Günaydın Gazetesi’nin düzenlediği «Altın Mikrofon» yarışmasında aldığı birincilikle başlar Coşkun Demir?in profesyonel müzik hayatı. Yarışmada seslendirdiği «Sevgiye Tutsak / Sana Muhtacım», yarışmadan hemen sonra Yavuz Plak hesabına 45?lik olarak yayınlanır ve bu plak HEY Dergisi listelerinde 1 numaraya kadar yükselir. Daha sonra Ali Kocatepe?nin 1 Numara adlı plak şirketine transfer olur ve «Bize Kalan Nedir / Varsın Olsun» yayınlanır ki «Varsın Olsun»da sözleri Nükhet Duru’nun yazmış olması o günlerde Nükhet Duru ile yaptığı sahne çalışmalarına mı dayanmakta bilemiyorum. Bu 45?likten sonra Coşkun Demir?in Eurovision yarışmalarında yer alma döenmi başlar. 1981 yılı Eurovision Türkiye finalinde seslendirdiği «Miras» adlı şarkı, Modern Folk Üçlüsü ve Ayşegül Aldinç’in aynı yarışmada birinciliği aldığı «Dönme Dolap»la birlikte arkalı önlü bir 45 lik olarak yayınlanır. Bu arada o yılların muhteşem ikilisi Çiğdem Talu - Melih Kibar’ın şarkılarının çoğunlukta olduğu «Koca Çınar» LP’si yayınlanır. 1983 yılında Eurovision Türkiye Finallerinde Aydın Esen’in bestesi «Dön Bana»yla solo olarak, Ali Kocatepe bestesi «Heyamola»yla ise «Mavi Yolcular» (Sezen Aksu-Ali Kocatepe-Coşkun Demir) topluluğu olarak yarışır. «Heyamola» favori gösterilmesine rağmen dereceye giremez ancak daha sonra 45’lik olarak yayınlanır ülkede yayınlanan son 45’liklerden biri olmasına rağmen, iyi bir satış grafiği çizer.

1984 yılında bu kez bir Selmi Andak bestesi olan «Sanki Dün Gibi»yle yine Eurovision finallerinde boy gösteren Coşkun Demir, 1986 yılında Uzelli etiketiyle «Kim O» adlı albümü piyasaya sürdü. Sadece kaset formatında yayınlanan ve bu nedenle geniş kitlelere ulaşmayan bu albüm, buna rağmen özellikle albüme adını veren şarkısıyla çok sevildi. Melih Kibar besteyi yaptığında Çiğdem Talu, «Bu şarkının coskundemir3.jpg (13489 bytes)nakaratında ‘Kim O’ ne güzel olur,» demiş ama yazmaya başladığı sözleri tamamlayamadan aramızdan ayrılmıştı. Çiğdem Talu’nun «Kim O» deyişinden yola çıkan İlhan İrem’in tamamladığı muhteşem sözleriyle şarkı, Türk popunun unutulmaz klasiklerinden biri oldu.

1988 yılında «Paramparça» adını taşıyan ikinci kaset çalışması yayınlanır. 1991 yılında ise 3. kaset çalışması «Özledim» ile tekrar müzik severlerin karşısındadır Coşkun Demir ve bu albümler hep zor maddi imkanlarla ve çok az firma desteğiyle yapıldığı için yeteri kadar ses getirmez.

İTÜ Elektrik Mühendisliği mezunu olmasına rağmen müzik yapmayı tercih eden Coşkun Demir, yukarda saydığım yıllar içinde 4 adet 45’lik, 1 adet LP, üç adet kaset yaptı. 1991 yılından coskundemir2.jpg (10249 bytes)sonraki çalışmalarına girmeyeceğim bu yazıda çünkü o yıllarda yapmış olduklarını değerlendirmek istiyorum. Bana göre buraya kadar oldukça başarılı bir grafik çizmiş ve Türk bestecilerinin eserlerini seslendirmiş. «Ben kendi seviyemle doğru orantılı bir kesime hitap ediyorum,» demiş o günlerde ve çok da doğru demiş. Kasetleri çok satmamış olabilir ama o yıllarda Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok gibi kaliteli müzik yapan sanatçıların albümleri de 30-40 bin satmaktaydı. Arabeskin çok sattığı yıllarda da daha sonra pop müzik patladı dediğimiz yıllarda da yaptığı müzikten hiç taviz vermeyen ender sanatçılarımızdan biridir Coşkun Demir. Ama benim anlatmak istediğim bu yazıda Coşkun Demir’in müzik yaşantısından çok, erkek sanatçıların, özellikle yaptığı müzik tarzından taviz vermeyenlerin ne kadar zor şartlar altında albümler yaptığıdır. Coşkun Demir, Bülent Ortaçgil, Fikret Kızılok, Attila Atasoy, Bora Ayanoğlu, İlhan İrem gibi bir çok isim kendi albümlerini kendileri finans ettiler ve bunların bir kısmı hala da etmekteler.

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.