25 Temmuz 1926’da İstanbul'un Çamlıca semtinde doğdu. Babası İbrahim Hilmi Orhon emniyet teşkilatında çalışmış, emniyet amiri rütbesiyle emekli olmuştur. Annesi Mihriban Orhon Üsküdar Fransız Sörler Okulu mezunu, amatör olarak ud çalan, musikîsever bir insandı. Cüneyd Orhon ilk ve orta öğrenimini babasının görevli olarak bulunduğu çeşitli Anadolu illeri ve ilçelerinde tamamladı. 1949’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) İç Mimari Bölümü’nü bitirdi. Musikîye 1946’da Üsküdar Musikî Cemiyeti’nde başladı. Burada Emin Ongan’dan repertuvar, uslup ve genel musikî bilgileri öğrendi. Bir yandan da, Kemal Niyazi Seyhun’dan iki yıl kemençe dersleri aldı (1946-1948). Kısa bir süre İleri Türk Musikîsi Konservatuarı’na devam etti. 1948’den 1951’e kadar önce Ercümend Berker’in, sonra Nevzad Atlığ’ın yönettiği Üniversite Korosu’nun radyo ve salon konserlerinde kemençe çaldı. 1949’da İstanbul Radyosu’nun yayınlarına katılmaya başladı. Aynı yıllarda Münir Nurettin Selçuk’a eşlik eden konser ekibine girdi; yirmi yıl Selçuk’a solo konserlerinde eşlik etti.
Cüneyd Orhon 1957’de Müzik Yayınları şefi Cevdet Kozanoğlu’nun daveti üzerine Ankara Radyosu’na geçti. 1951’den 1985 yılına kadar daha sonra TRT adını alan Türkiye Radyoları’nın bünyesinde kemençe icracısı, İzmir Radyosu Türk Müziği Şefi, İstanbul Radyosu Türk Müziği Şubesi şef yardımcısı, İstanbul Radyosu Türk Sanat ve Halk Müziği şubesi müdürü, TRT Müzik Dairesi başkanı, TRT Yönetim Kurulu üyesi, genel müdür özel müşaviri, Araştırma ve İnceleme Kurulu üyesi, Repertuar Kurulu üyesi, çeşitli jüri ve komisyonlarda üye, stajyer icracılara eğiticilik görevlerinde bulundu. 1961 yılında bir dönem için Bağdat Konservatuvarı’nda ders verdi. 1963-1996 yılları arasında Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde kemençe çaldı.
1964’te kısa bir süre için Columbia plak şirketinde müşavirlik görevinde bulundu. Kurucu üyeleri arasında yer aldığı Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’nda yönetim kurulu üyesi, danışma birimi üyesi ve repertuar öğretmeni görevlerini üstlendi; 1975’ten bu yana bu konservatuarda kemençe öğretmeni olarak çalışmakta, değerli öğrenciler yetiştirmektedir. Cüneyd Orhon bütün bu çalışmalarıyla, son elli yılda Türk Musikîsinin en önemli icra, yayın, eğitim ve öğretim kurumlarında çok önemli görevler üstlenmiş bir musikî adamıdır.
Cüneyd Orhon nota yayımcılığı alanında da çalıştı. İlk nota yayını 1956’da basılan Hicaz Faslı’dır. 1970’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan bir heyetle birlikte hazırladığı altı fasiküllük Türk Musıkisi Klasikleri ile, gene Milli Eğitim Bakanlığı yayınları için hazırladığı Suznak Faslı (1974) bu alandaki öteki yayınlarıdır.
Cüneyd Orhon son elli yılın en değerli kemençecilerinden biridir. Türk musikîsinin zor sazlarından biri olan kemençeyi büyük bir başarıyla çalmıştır. Makamları, perde ve aralıklarını iyi bilen, sayısız klâsik eserin notaları üzerinde çalışmış, geniş bir musikî birikimi olan, bilgili, araştırıcı, zevki yüksek bir sanatçı ve musikî üstadıydı. Orhon, armudî kemençenin bilinen en eski üstadı olan Vasil’in (1845-1907) Kemal Niyazi Seyhun’la (1885-1967) günümüze ulaşan, daha çok uzun yay tekniğine dayanan kemençe üslûbunun yenilikçi bir izleyicisiydi. Henüz yayımlanmamış olan bir kemençe metodu vardır.
Cüneyd Orhon, 16 Haziran 2006 tarihinde, saat 09:00 civarında vefat etmiştir.
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.