1967’de Tunus’ta doğdu.Gerçeğini almaya parası yetmediğinden, kendi yaptığı oyuncaktan bozma bir ud ile, radyosunda duyduğu şarkıları kulaktan çalarak müzik hayatına başlamıştır. Nota yazmayı ve okumayı bilmez. ilk gerçek enstürmanını 19 yaşında eline aldığında, düğünlerde şarkı söyleyen yerel bir şarkıcıymış. daha sonra, garsonluktan, cam siliciliğe kadar türlü çeşitli işler yapmış; ama müziği asla bırakmamış ve büyük şehire geldiğinde müzik hayatını sonsuza kadar değiştirmiş. Kasabalı fakir çocuk, dünyanın sayılı müzisyenleri arasındaki yerini almış.1990’dan beri Viyana’da yaşıyor, sufi geleneğinden ağır bir biçimde etkilenmiş udi.Udunun ender rastlanan tonunu elektronik altyapı ile harmanlayan Youssef, Türkiye’den Arto Tuncboyacıyan ile de bir albümde yer aldı.

Bugüne kadar üç albümü yayınlanmış modern ud sanatçısı, vokalist ve bestekar.

1999 >>> Malak

2001 >>> Electric Sufi

2003 >>> Digital Prophecy

Dhafer Youssef

Şarkıcı, besteci ve udi Dhafer Youssef 1967 yılında Teboulba, Tunus’ta doğdu ve yedi kardeşiyle orada büyüdü. Henüz beş yaşındayken şarkı söylemeye başladı, o gün bugündür de hem kendi ülkesi Tunus’ta, hem de başka ülkelerde izleyici karşısına çıkıyor. Youssef ilk udunu sahilde bulduğu öteberiyle yapmıştı. Gerçek bir udu ancak düğünlerde çalıp kazandığı paralarla alabildi. Müziğe karşı tutkusunu beslemek için Viyana’ya gitti, ilk piyanosunu orada, 19 yaşındayken gördü. Müziğe vakıf olmak için elinden geleni yaptı ve sonunda ilk albümü ”Malak”ı 1999’da çıkardı. Caz dünyası da böylece onu keşfetti. Sufi geleneği ile çeşitli müzik etkilerini Arap lirizmi ile birleştiren Youssef, grupları ile kayıt yaptı, sık sık da Nils Petter Molvaer ve Bugge Wesseltoft gibi müzisyenlerle işbirliğine girdi. “Odom” albümünde Arto Tunçboyacıyan ile de çalıştı.

Youssef, enstrümanı ud sayesinde kendi Sufi geleneğini ve mistik unsurları günümüzün modern caz arenasına getiriyor. Son on yılda ud, caz kayıtlarına aşina bir ses haline geldi. Tunuslu müzisyen Anouar Brahem (o da festivalin konuğu) her yeni kaydıyla enstrümanın dağarcığını genişletiyor, Lübnanlı Rabih Abou-Khalil ise udunu modern mekânlarda ön planda bir ses olarak sunuyor. Ama Dhafer Youssef, çalma becerisiyle onlarla eşit olmasının yanı sıra, dinleyicileri etkileyen tüyler ürpertici bir sese ve kendine özgü bir vokal tekniğe sahip. Daha önce “Electric Sufi” projesiyle Mistik Müzik Festivali için İstanbul’a gelmişti.

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.