1941 yılında Çanakkale’de dünyaya gelen Doğan Ergin, ilk musiki bilgilerini Çanakkale’nin yerlisi olan ve musiki cemiyetinde ud hocalığı yapan, ayrıca bestekârlığı da olan babası Niyazi Bey’den alır. Gençlik yıllarında ney sazına büyük bir ilgi duyan Doğan, Ankara radyosu ney sanatçılarından Hayri Tümer’e mektup yazarak ney sazı hakkında bilgi ister. Neyzen Hayri Bey kendisine istediği bilgileri gönderirken yanında bir de ney takımı hediye eder.
Hayatı boyunca elinden düşürmeyeceği ney sazıyla ilk tanışması bu şekilde olan Doğan, hiç tanımadığı halde kendisine ney hediye eden neyzen Hayri Bey’i her zaman anlatır ve onu rahmetle anardı.
Doğan’ın Çanakkale Musiki Cemiyeti’nde başlayan çalışmaları, 1962 yılında öğrenci olarak girdiği İstanbul Belediye Konservatuarı’nda devam eder. Bu arada 1963 yılından itibaren İstanbul radyosunda neylerle saz eserleri programına katılmaya başlar. 1965 yılında henüz öğrenciyken konservatuar icra heyetinin açmış olduğu sınavı kazanarak icra heyetine neyzen olarak katılır. 1966 yılında da İstanbul radyosuna yetişmiş ney sanatçısı olarak girer.
1975 yılından itibaren de 9 yıl boyunca İstanbul Klâsik Türk Musikisi korosunda ney üfler. 1963 yılından 1990 yılına kadar her sene Konya’da yapılan Mevlânâ anma toplantılarına katılmış ve kendisine neyzenbaşılık verilmiş.
1984 yılında feraknak aşiran makamını tertipleyen Doğan hoca, bu makamdan ilahiler ve Mevlevi ayini bestelemiştir. Bunun yanı sıra da onlarca dindışı besteleri vardı.
1994 ve 1997 yıllarında Amerika’nın Santa Barbara şehrinde ‘Chirst the King Chapel’ Kilisesinde sadece bir mikrofon kullanılarak, toplu halde ve canlı olarak yapılan kayıtlardan iki albüm hazırlanmıştır. Kayıtların tonmaisterliği dünyanın önemli müzik adamlarından Kavichandran Alexander tarafından yapılır. Doğan Ergin hoca bu albümlerin kayıtlarına; birine şef, diğerine de neyzenbaşı olarak katılmış ve albümlerin repertuarlarını hazırlayarak, müzik direktörlüğünü yapmıştır. ‘Gel’ adıyla yayınlanan bu albümlerde Türk Tasavvuf Musikisi’nden çeşitli örnekler ve İsmail Dede Efendi’nin ölümsüz eserlerinden biri olan Ferahfeza Ayin-i Şerifi yer almaktadır.
29 Haziran 1998 yılında doğduğu şehir olan Çanakkale’de aramızdan ayrılan Doğan Ergin hocayı rahmetle anıyoruz. Nurlar içinde yatsın!…
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.