Enver Gökçe 1920 - 1981 yılları arasında yaşamış Türk şair. Toplumcu gerçekçi şiir akımının mensubudur.

1920 yılında Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesine bağlı, Çit köyünde doğdu. 1929 yılında ailesiyle Ankara’ya göç ettiler. Burada özel bir ilkokulda okumaya başladı. Daha sonra Cebeci Ortaokulu’ na girdi (1935). Ankara Gazi Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu (1947). Türk dilinin tüm kolları, Türkmence, Kırgızca, Karaimce, Göktürk ve Oğuz lehçeleri, İstanbul ağzı vd. üzerinde çalıştı, Divan Edebiyatı’nı uzmanlık derecesinde öğrendi/hakim oldu. Pek çok halk öyküsünü, masalını, bu arada da, Dede Korkut Masalları’nı derleyerek bugünün Türkiye Türkçesine kazandırdı. Sosyalist düşünceye yakınlaşmaya başladı. Türkiye Gençler Derneği’nin (Ankara, 1946) kurucu üyeleri arasında yer aldı. Mezuniyet sonrası, öğretmen olarak atanması siyasî polisin engeline takıldığından, iş bulduğu Yurtlar Müdürlüğü’nün İstanbul öğrenci yurtlarında çalışmaya başladı. 1951 Türkiye Komünist Partisi Tevkifatı’nda tutuklandı ve mahkemede en yüksek cezayı alanlar arasında yer aldı. Tutukluluğu sırasında ve mahkumiyet sonrası tutulduğu İstanbul Sirkeci’deki Siyasî Şube, Sansaryan Hanı’nın tabutluklarında iki yıl süresince çok ağır işkence gördü. Fiziksel ve psikolojik sağlığını önemli ölçüde yokeden, pek çok şiirinin ve ünlü destanı, Yusuf İle Balaban’ın kaybolmasına neden olan tutukluluk, hapislik ve sürgünlerin sonunda (1959) bu kez de işsizlik ve yoksunluk yakasına yapıştı. İstanbul ve Ankara’da yaşadığı acı deneyimler onun çok zor koşullar altında yaşamak zorunda kalacağı köyüne gitmesine neden oldu. Ağırlaşan hastalığı nedeniyle tekrar Ankara’ya dönmek zorunda kaldı. Kısa bir süre Bulgaristan’da tedavi gördü (1977). Son yıllarını Ankara’daki bir huzurevinde tamamladı. Enver Gökçe, 19 Kasım 1981’de yeğeninin Ankara’daki evinde yaşama veda etti.

Enver Gökçe, öğrencilik yıllarında, Nurullah Ataç, Ahmed Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecer’in de katılımları olan, dönemin ünlü Halkevleri yayını, Ülkü Dergisi’nde görev aldı; ilk şiirleri (Ağıt, Bir Alıp Satıcı Gönül - 1943) ve yazısı (Çit Köyü - 1943) da burada yayımlandı. Ant dergisinde yayımlanan Köylülerime şiiri büyük yankı uyandırdı. Ant, Yağmur ve Toprak dergilerinin yayımında çalıştı. Daha sonra da şiirleri, 1940’lı yıllarda, Ant, Söz, Gün, Yağmur ve Toprak, Meydan, 1960’lı yıllarda şairin “yeniden keşfi”nin ardından, Türk Solu, Ant, nihayet 1970’lerde, Doğrultu, Yansıma, Yarına Doğru, Toplumcu Gerçekçiliğe Çağrı, Halkevi, Yapıt, Yaba, Yeni Adımlar, Türkiye Yazıları, Sanat Emeği gibi dergilerde yayımlandı. Mezuniyet tezi (1947) olan Eğin Türküleri, türünün ilk örnekleri arasındadır.

Bazı şiirleri Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Sadık Gürbüz, Kerem Güney ve Ahmet Kaya tarafından bestelendi.

Enver Gökçe’nin, 1977 yazında DevSanDer tarafından banda kaydedilen kendi sesinden yaşamı ve sanat anlayışı, Eylül 2007’de kurulan, www.envergokce.org websitesinden dinlenebilmektedir.

*** Eserleri ***

Dost Dost İlle Kavga (1973)

Panzerler Üstümüze Kalkarlar (1977)

Eğin Türküleri (1982, DTCF bitirme tezi, ölümünden sonra)

Enver GÖKÇE Yaşamı ve Bütün Şiirleri (1981,ölümünden sonra)

*** Şiirleri ***

39 Harbi

1909 - 1946

Ağıt

Ah Len Ah

And Olsun Şart Olsun

Başlangıç

Bir Alıp Satıcı Gönül

Bir İhtiyar

Bir Kalleş Düzenci Geceden

Bir Milli Kurtuluş Türküsü

Bizim Caddelerimizde de

Böğürtlen Köklerinden ve Yarpuzlardan

Bu Balaban’ın Dünyadan Göçtüğüdür

Cevahir Yürekliler

Dayan Ha Yıkılma

Dost

Dönerdi Türbinler Döner

Fakültenin Önü

Gelmeyen Bahar

Gök Mustafa

Görüş Günü

Göze Göz Dişe Diş

Gözüm Başım Üstüne

Hastir Lan!

İbrahim

İlk Adım

Kardeşlik Acıları

Karlı Kabalaklı Dağ

Keban Dedikleri

Kısrağa Aştı

Kimi Göbek Toplar Kimi Madımak

Kirtim Kirt

Köylülerime

Külli Topraksız ve Horlanmış

Memleketimin Şarkıları

Meri Kekliğim

Mürettip Hasan

Ne Fayda!

Onlar Yoksul Eti Yerler

Oy Beni

Panzerler Üstümüze Kalkar

Rotatifler Grayderler Dozerler

Sağda Gider

Turan Emeksiz

Uy Kirpi Kız Kirpi

Uyan Alim

Vatandaş

Ve de «Gavur İçinde Yesirdiler»

Yarım Şiirler

Yıldız Boklarıdır Üşüşür

Yusuf ile Balaban Destanı

*** Bestelenen Şiirleri ***

Başlangıç, Ahmet Kaya - Yusuf Yusuf

Fakültenin Önü, Grup Baran - Fakültenin Önü

Hastir Lan!, Ahmet Kaya - Gayri Gider Oldum

Turan Emeksiz, Ahmet Kaya - Katlime Ferman

Meri Kekligim, Ahmet Kaya - Kore Dağları

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.