Hayatı
24 Haziran 1941 de dünyaya gözlerini açan Erkin Koray, emsalleri Barış Manço ve Cem Karaca gibi sanatçı bir aileden geliyordu. Annesi Vecihe Koray, İstanbul Şehir Orkestrasında ve Radyo Senfoni Orkestrasında görevliydi. Fakat her ailede olduğu gibi Baba Enver ve anne Vecihe oğulları Erkin’in mühendis veya doktor olması yönünde tavır alıyordu. Alman Lisesinde okurken, arkadaşlarıyla kendi halinde müzik yapmaya başlayan Erkin, Kendi tabiriyle «ağabeyleri» sayesinde konser verme imkanına kavuşuyor ve ondan sonrada konser tekliflerinin ardı ardası kesilmiyordu. Konserler arttıkça, derslere ilgi azalıyordu. Alman lisesinden ayrılarak, Haydarpaşa lisesine ve en sonunda Vefa lisesine kaydoldu. Bu lisede konser verme ve gelirlerini okula bırakma karşılığında diploma aldığını da çekinmeden söyler Erkin Baba.
Konserlerinde dönemin popüler İngilizce parçalarını söyleyen Erkin Koray, bir yandan da niye «Türkçe değil» diye kafa patlatıyordu. 1962 yılına gelindiğinde tarih, Erkin Koray’ın ilk plağına şahit oluyordu: ‘Bir Eylül Aksamı / Its So Long’.
1963 baharında askere giden Koray, 1965 yılında askerliğini Hava Kuvvetleri Caz Orkestrasında gitarist olarak tamamladı. 1966 yılında, hem çıkardığı EP ile hem de katıldığı Hürriyet Altın Mikrofon yarışmasındaki başarısızlık, Erkin Koray’a bir süre plak yapmama kararı aldırdı. Fakat verdiği konserlerde İstanbul Plak yetkililerinin dikkatini çeken Koray, zoraki bir şekilde stüdyoya sokulur ve ‘Kızları da Alın Askere’ ortaya çıkar. İstanbul Plak’la bu başarılı ortaklık 1973 yılına kadar devam eder. 1973 de kendisinden izinsiz olarak toplama bir LP çıkaran şirketten ayrılır ve Doğan Plak’a geçer.
1974 yılına Müge Hanımla evlenerek giren Erkin Baba, aynı yıl Şaşkın ve Fesuphanallah isimli 45’likleri ve Elektronik Türküler isimli albümüyle Türkiye müzik piyasasını kasıp kavurdu. 1975 yılı Avrupa da albüm çıkarma uğraşlarına ayrıldı. ‘My Delight/Blonde Man’ isimli parçalar Avrupa da piyasaya sunulmak için hazırlandı. Fakat Koray’ın nice Avrupa çıkartması gibi bu da beklendiği gibi sonuçlanmadı. 1977 yılında ‘Erkin Koray Tutkusu’ isimli harika albümü piyasaya çıktıktan sonra, Türkiye müzik piyasasının korsan kasetler sebebiyle kemirilmesi, grup müzik anlayışının kaybolması vb. sebeplerden dolayı, eşinden de ayrılarak Türkiye den ayrılma kararı aldı.
5 senelik Almanya macerasından sonra 1982 yılında Türkiye de ‘Benden Sana’ isimli albümüyle yeniden merhaba dedi. Ama Türkiye müzik piyasasında değişmeyen kötü durum, tekrar ülkeden ayrılmasına sebebiyet verdi. Bu defa yolu Kanada’ya düştü. Burada ikinci evliliğini gerçekleştirdi.1983 yılında ‘İlla Ki’ albümü çalışmaları sırasında beyin kanaması geçirdi. Almanya’nın Köln kentinde tedavisi sürerken yayınlanan albüm,geniş kitlelere ulaştı ve oldukça büyük ilgi gördü.Hatta bu albüm sayesinde uzun zamandır görünüp duyulmadığı TRT den bile teklifler almıştı.
1985 yılında içinde Erkin Koray in 80’li yıllardaki en büyük hiti denebilecek Çöpçüleri de barındıran ‘Ceylan’ albümü çıktı. İllaki albümünden sonra tam bir hayal kırıklığı olan albüm, yinede Çöpçüler sayesinde ayakta kalabildi. 1986 yılında ‘Gaddar’ albümü için hazırlanmaya başlayan Koray, Ceylan albümünün yeterli maddi imkanları sağlayamamış olması sebebiyle, bir Pizzacı da piyano eşliğinde şarkı söylemeye başlamıştı. Bir zamanlar listelerden inmeyen, ‘Türk Rock Müziğinin Kralı’ olarak adlandırılan Koray’ın çektiği zorluklara rağmen verdiği mücadele ve müziğe olan aşkının hep diri kalması takdire şayan olmakla beraber aynı zamanda o tarihlerde Türkiye’de ki müzik piyasasının içinde bulunduğu yoz durumu özetler niteliktedir.
Aslına bakılırsa Erkin Koray’ın hayatı genellikle ekonomik sıkıntılarla geçmiştir. Yaptığı çıkışlar, son derece popüler olan çalışmaları onu maddi açıdan rahatlatmaya yetmemiştir. Müziği kendine yaşam biçimi olarak seçmiş olan Koray ve dönemdaşı birçok özgün sanatçı, müziğe başladıkları dönemlerden itibaren belirsiz olan telif hakları (Koray telif hakları en çok ihlal edilmiş sanatçılarımızdan biri olmuştur. Bu nedenlerden ötürü nerede ise hiçbir zaman arzu ettiği yapımları gerçekleştirecek parasal kaynak bulamamıştır.) sınırlı çalışma olanakları, sağlıksız bir yapıya sahip olan müzik piyasası ve müzik dinleyicisinin düşük alım gücü gibi nedenlerle bu sıkıntılardan kurtulamamışlardır.
Bu noktada şunu da belirtmek gerekir ki yenilikçi ve içinde bulunduğu dönemlerde deneyselliğe açık çalışmalar yapan Erkin Baba,
sıradışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri ve bunun gibi daha birçok nedenle 1990’ların başına kadar yayın tekeli olan TRT tarafından da bir kaç istisna haricinde dışlanmıştır.
Koray’ın 80’li yıllardaki çalışmalarına geri dönecek olursak; Erkin Koray 1987 yılına ekonomik açıdan kendini rahatlatmak amacıyla, taverna tarzında ‘Çukulatam Benim’ isimli bir albüm yayınladı. Albümde Şaşkın, Sana Bir Şeyler Olmus gibi eski parçaların yanı sıra, «bir gecede» üretilmiş hissi veren parçalar yer alıyordu. Bu durumun sebepleri de Türkiye’nin ve müzik piyasasının içinde bulunduğu darboğazdı. Rock Müziği öldü denebilecek bir hal almış, ülkede bir eski kalitesinden uzak yoz bir arabesk fırtınası esiyordu. Köyden kente göç çok daha fazla artarak ivme kazanmış, herkes «ekmek» derdindeydi. Ancak her şeye rağmen 1989 yılındaki ‘Hay Yam Yam’, ‘Çukulatam Benim’ albümünün üstüne ilaç gibiydi. Hay Yam Yam, ‘Hayat Katarı’ gibi parçaların yer aldığı albümün ardından, yine «içi geçmiş» bir albüm olan ‘Tamam Artık’ piyasaya verildi. Bir çok eski parçasını yeniden yorumlayan Koray, yinede bu albümde bir şaheser yaratmayı başarmıştı. Çetin Akdeniz ve Erkin Koray’ın, Bağlama - Elektrogitar atışmalarından oluşan ‘Çetin Ceviz’ albümün kapanış parçasıydı.
1991 yılında Gülhane de orguyla verdiği konser, ‘Tek Başına Konser’ adı altında piyasa sürüldü. Bundan sonra ki süreçte araya 5 yıllık bir suskunluk dönemi girdi. Kanadalı eşinden olan kızı Damla’yla ilgilenen Koray, eğitim sistemi hakkındaki görüşleri dolayısıyla,kızını okula göndermeyip, eğitimini kendi üstlenmişti.
1996 yılında Ahmet Güvenc ve Asim Ekren ile kaydedilen ‘Gün Ola Harman Ola’ yayınlandı. Akrebin Gözleri, Mezarlık Gülleri, Öfke gibi parçalarıyla, Rock dinleyicilerine derin bir oh çektiren Erkin Baba, 1999 yılında ‘Devlerin Nefesi’ isimli albümüyle şimdilik son albümünü yayınladı. Plak şirketlerinin eski şarkılarını yeniden söyletme isteğine karşı çıkan Erkin Baba, 2006 yılında uzun zamandır üzerinde çalıştığı ‘Mezarlık Gülleri’ isimli kitabini piyasaya verdi. 30 Temmuz 2007 tarihinde 50. sanat yılını İstanbul Açıkhava Tiyatrosunda Yeraltı Dörtlüsü, Vedat Yıldırımbora, Ahmet Güvenç gibi eski yoldaşları ve Özlem Tekin ile Duman grubuyla kutladı.
Diskografi,
Kısaçalarları;
1962 - Bir Eylül Akşamı / It’s So Long (solo) - Melodi 2194 1966
1966 - Balla Balla / You’ve Got To Hide Your Love Away / Watcha Gonna Do About It / Its All Over Now (solo) - Sayan EP Seri FS 78
1967 - Kızları da Alın Askere / Aşk Oyunu (Erkin Koray Dörtlüsü) - İstanbul 9073
1967 - Anma Arkadaş / Anadolu’da Sevdim (Erkin Koray Dörtlüsü) - İstanbul 9084
1968 - Meçhul / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü) - Altın Mikrofon Hürriyet Gazetesi
1968 - Hop Hop Gelsin / Çiçek Dağı (Erkin Koray Dörtlüsü) - İstanbul 9093
1969 - Aşka Dönüyorum / Yine Yalnızım (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9101
1969 - Sana Bir Şeyler Olmuş (Bir Na Na Na Şarkısı) / Seni Her Gördüğümde (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9111
1970 - Belki Bir Gün Anlarsın / Nihansın Dideden (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9145
1970 - İstemem / Köprüden Geçti Gelin (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9161
1970 - Kendim Ettim Kendim Buldum / Aşkımız Bitecek (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9165
1970 - Meçhul / Ve (Yeraltı Dörtlüsü) - Diskotür DT 5001
1970 - Gel Bak Ne Söylicem / Gün Doğmuyor (Yeraltı Dörtlüsü) - Diskotür 5009
1971 - Senden Ayrı / Bu Sana Son Mektubum (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9183
1971 - Kıskanırım / İlahi Morluk (Yeraltı Dörtlüsü) - İstanbul 9184
1971 - Yağmur / Aşka İnanmıyorum (Süpergrup) - İstanbul 9200
1972 - Sen Yoksun Diye / Goca Dünya (Süpergrup) - İstanbul 9226
1972 - Hor Görme Garibi / Züleyha (Ter) - İstanbul 9241
1973 - Mesafeler / Silinmeyen Hatıralar (Solo) - İstanbul 9254
1974 - Şaşkın / Eyvah (Solo) - Doğan 501
1974 - Krallar / Dost Acı Söyler (Solo) - Doğan 504
1974 - Fesuphanallah / Komşu Kızı (Solo) - Doğan 505
1975 - Estarabim / Sevince (Solo) - Doğan 509
1976 - Arap Saçı / Tımbıllı (Solo) -Doğan 512
1976 - Gönül Salıncağı / Hayat Bir Teselli (Solo) - Doğan 516
1976 - Cümbür Cemaat / Sevdiğim (Solo) - Kervan 114
1977 - Düşünüş / Hadi Hadi Ordan (Solo) - Kervan 123
1977 - Sanma / Olmayınca Olmuyor (Erkin Koray Tutkusu) - Kervan 133
Albümleri
1974 - Elektronik Türküler
1977 - Erkin Koray Tutkusu
1982 - Benden Sana
1983 - İllâ ki
1985 - Ceylan
1986 - Gaddar
1987 - Çukulatam Benim
1989 - Hay Yam Yam
1990 - Tamam Artık
1991 - Tek Başına Konser
1996 - Gün Ola Harman Ola
1999 - Devlerin Nefesi
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.