1936 yılında Adana’da doğan Erol Büyükburç ilk eğitimini babasının görevi nedeniyle Halep’te Frère Maurice’de ve Adana’da Kemal Paşa İlkokulu’nda, orta ögrenimini İstanbul Gelenbevi Ortaokulu ve Ticaret Lisesi’nde tamamladı.
Bu arada İstanbul Belediyesi Konservatuvarına devam ederken Alis Rosental’dan şan dersleri aldı. Yüksek ticaretin üçüncü sınıfından ayrıldı. Müzik çalışmalarını daha lise öğrencisi iken İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde Caddebostan Gazinosu’nda sahneye çıkarak başladı. Amerikan askerlerinden edinilen 78 devirli plaklarla batı müziği konusunda kendini biçimlendirdiği 50’li yıllarda hayatının dönüm noktalarından birini böylece İsmet Sıral Orkestrası’nın solisti olarak yaşar. Bu orkestrada kalmasını sağlayan şarkı Frankie Laine yorumuyla popüler olan Jezabel adlı şarkıdır.
İsmet Sıral sonrasında askere giden Büyükburç, Orduevi’nde şarkı söylerken Leyla Sayar’la tanışır. Askerlik dönüşünde Leyla Sayar’ın desteği ile İstanbul’un klüp çevrelerinde ismini duyurmaya başlar. Kendi adına kurduğu ilk orkestrası Erol Büyükburç Vokal Grubu ile Four Lads, Platters tarzı vokal müziğinin ve doo-wop’ın Türkiye’deki öncü uygulayıcısı olur. 1975’de Emel Büyükburç ile evlendi. İki yıl sonra Evren adını verdiği bir kızı oldu. 75 kadar 45’lik ve beş adet LP’si olan sanatçının çevirdiği filmlerden bazıları: Berduş, Kızılcıklar Oldu mu, Yasemin, Kurban Olayım ve Oldu Olacak. Yabancı parçalara Türkçe söz yazma işini kim başlattı diye merak ediyorsanız, bunun cevabı Erol Büyükburç’tur.1954 yılında bu modayı başlatan sanatçıyı daha sonraki yıllarda birçok ünlü isim takip etmiştir. 1955 yılından sonra 4 yıl boyunca tam 8’i taş plak olmak üzere 27 adet 45’likte imzası bulunan Büyükburç, sözleri İngilizce olan “Little Lucy” adlı bestesi ile 1955 yılında en çok tepki alan sanatçılardan biri olmuştur.(Bir Türk sanatçının İngilizce şarkılar üretmesi konusunda müzik tarihimizdeki ilklerden biridir.) Aldığı olumlu ya da olumsuz tepkilere kulaklarını tıkayan sanatçı bu tür bestelerine devam etmiş ve Golden Hair, For You, Hurry To My Arms, Rossita, I Remember,Hold My Hand, Goodbye My Love, Lover’s Wish ve Memories gibi unutulmayanlara imzasını atmıştır. Halk müziğini pop müziğe aranje eden ilk isim de yine Erol Büyükburç’tur.1957 yılından sonra müzikte yeni arayışlara başlayan sanatçı Turnalar, Niksar’ın Fidanları, Makaram Sarı Bağlar, Bağdatlı gibi birçok ünlü halk türküsünün pop versiyonunu seslendirmiş ve bu konuda yeni bir akım başlatmıştır.1963 yılında kurmuş olduğu caz grubuyla katıldığı Hilton Caz Festivali’nde birincilik ödülü alan Büyükburç, 1966’da ise Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın sanatçısı seçilmiştir. 1964 -1966 yılları arasında üç kez düzenlenen Balkan Festivalleri’nde ülkemize üç kez birincilik getiren Büyükburç, 1972’de Londra Palladium’da, 1973’te Hollanda Dedulon’da konserler vererek sesini uluslararası boyutlarda duyurabilen müzisyenlerimiz arasındadır. 27 komedi müzikal filmde başrol oynayarak müziklerini hazırladı. Katıldığı yurtdışı festivallerinde dereceler aldı. 1980-86 yılları arasında 13, 1994-95 arasında 16 tangosu yayınlandı. Ayrıca yayınlanmamış 16 tangosu daha bulunuyor.
İlkleri ;
Erol Büyükburç’un ilkleri İlk kez yabancı sözlü beste çalışması yaptı.
İlk kez Batı melodilerine Türkçe sözler yazan Batı müziği sanatçısı.
İlk caz vokal grubunu kurdu.
İlk kez popüler Türk Hafif Müziği tarzında besteler oluşturan Batı müziği sanatçısı.
İlk kez Türk Halk Müziği ezgilerini çok sesli hale getirip söyleyen sanatçı.
İlk kez revü-show ve müzikal uygulaması yapan sanatçı.
İlk kez sahne giysilerine, koreografilerini, dekorları yapan sanatçı.
İlk kez Türk Hafif Müziğine müzikal film çeviren sanatçı.
İlk kez çağdaş kukla tiyatrosunu kendi çizimi ve tiplemeleriyle hazırladı.
Bu ilklerin ötesinde 28 film, 20 fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45’lik, 9 kaset, 200’e yakın ödül, 1800 beste, sayısız gazino çalışması var ve bir o kadar da turneye katıldı.
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.