Erol Parlak (d. 1964 - Eleşkirt, Ağrı). Türk halk müziği sanatçısı, akademisyen.

Müziğe küçük yaşta bağlama çalarak başladı. Ankara’daki ilk ve orta öğrenimini sonrasında 1982 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’na girdi. 1986 yılında öğrenimini tamamladı. Daha sonra yine İTÜ’de dört yıl süreyle öğretim görevlisi olarak müzik çalışmalarına devam etti. Aynı üniversitede 1987 yılında başladığı Yüksek Lisans eğitimini 1990’da «Bozlaklar» konulu tezi ile tamamladı.

1988 yılında TRT İstanbul Radyosu’u sınavı sonucunda «yetişmiş sanatçı» olarak kurumda girdi. 1998’e kadar kaldığı bu görevden istifa ederek ayrıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1992’de başladığı «Sanatta Doktora» eğitimini 1998’de «Türkiye’de El İle (Tezenesiz) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri» adlı tez çalışması ile tamamladı.

Erol Parlak, Anadolu’nun değişik yörelerinde özellikle «bağlama çalış teknikleri, saz ve ses tavırları» konusunda araştırma incelemeler yaptı ve katıldığı konferans, seminer ve konserlerde bu sanatı tanıttı. 1000’e yakın halk ezgisi derledi. Ramazan Güngör, Nesimi Çimen gibi birçok sanatçı ile unutulmaya yüz tutmuş «el ile bağlama çalma» tekniği olan şelpenin yeniden gündeme getirilmesi konusunda üzerinde çalışmalar yaptı.

1993 yılından itibaren Arif Sağ ve Erdal Erzincan ile birlikte bağlama üçlüsü oluşturarak konserler verdi. Yine üçlü olarak 1996’da Köln Filarmoni Orkestrası eşliğinde Köln’de büyük ilgi gören bir konser verdiler.

2008 yılında doçent ünvanını alan Parlak şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuarı, Ses Eğitimi bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.

Albümleri

Ah Bu Türküler

Concerto for Bağlama

Pervane

Göç Yolları

Katre

Eşik- Bağlama Beşlisi

Yalınkat

Şeyda Türküler (karma)

Muhabbet Türküleri (karma)

Kitaplar

2000 Türkiye’de El ile (Şelpe) Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri

2001 Şelpe Tekniği Metodu 1

2004 Şelpe Tekniği Metodu 2http://www.erolparlak.com.tr

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.