Yeni Türkü, Türk müzik grubudur.1977 yılında Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan’ın Ankara’da kurduğu müzik grubu. Grubun isim babalığını şair ve yazar Yaşar Miraç yapmıştır. Yeni Türkü, sadece Yaşar Miraç’ın 1979’da Nisan-Haziran aylarında çıkan edebiyat dergisi değil, ayrıca halk türkülerinin yeniden yorumlanmasına dayanan Güney Amerika orijinli bir müzik akımıydı. Bu akımın dünyadaki temsilciliğini Şilili grup İnti İllimani yapmıştır.

Grup Tarihi

Grup 1979 yılında ilk albümleri Buğdayın Türküsü’nü LP formatında çıkardı. Bu albümde sert sol söylem kullanılmıştı ve albüm çok az satmıştı. Sonrasında gruba Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan katıldı. Grubun asıl çıkışını sağlayan 2. albümü olan Akdeniz Akdeniz 1983 yılında çıktı ve grup Türkiye çapında tanındı. 1984’te Film Müzikleri ve 1985 yılında Çekirdek Sanatevi Kayıtları albümleri çıktı. Bu yılın sonunda grupta bağlama çalan opera sanatçısı Tuncer Tercan ve grupta buzuki, kemençe ve gitar çalan Eftal Küçük gruptan ayrıldı. Ayrılanlardan Eftal Küçük, aynı yıl Tolga Çandar, Erkan Oban ve Bahadır Suda (İlk albüm sonrası ayrıldı)’yla birlikte özgün müzik grubu «Çağdaş Türkü»yü kurdu ve bu grupla 1986’da Bekle Beni ve 1987’de Delikanlıya albümlerini yaptı. 1987 sonunda grubun dağılmasıyla asıl mesleği olan elektrik ve elektronik mühendisliğine döndü ve 1987’de EMT mühendislik firmasını kurdu.

1985 yılında gruba aslen mimar olan Fuat Oburoğlu ile makine mühendisi olan Cengiz Onural katıldı. 1986’da Günebakan albümü çıktı. Aynı yılın sonunda Zerrin Atakan geçici olarak gruptan ayrıldı. Ertesi yıl Günebakan albümünün devam albümü olan Dünyanın Kapıları albümü çıktı. Dünyanın kapıları albümü sadece kaset ve LP formatında yayımlandı. 1988 yılında çıkan Yeşilmişik albümünden sonra grup içindeki anlaşmazlıklar su yüzüne vurmaya başladı. Bu nedenle grupta solo vokal yapan Zerrin Atakan gruptan kesin olarak ayrıldı ve 1989’da, 1975’te evlendiği Selim Atakan’dan boşandı. 1989’da grupta blok flüt, yan flüt ve klarnet çalan Fuat Oburoğlu Selim Atakan’la yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle geçici olarak gruptan ayrıldı ve gruba Halis Bütünley ve Tayfun Duygulu dâhil oldu.

Grup, 1990’da Vira Vira albümünü çıkardı. Ertesi yıl Rumeli Konseri albümü çıktı. Grup bu albümde, önceki albümlerdeki sevilen şarkılara ek olarak ilk albümleri Buğdayın Türküsünden 4 parçaya yer verdi: Buğdayın Türküsü, Bekçi Kazım, Özgürlük (ilk versiyonundaki sondan önceki 2 mısra yok) ve Mahpushane Kapısı. Bu albümden sonra grubun kurucu üyelerinden olan Selim Atakan, grupta bas gitar çalan Tuğrul Bayrak, grupta solo vokal yapan ve davul çalan Halis Bütünley ve grupta klarnet çalan Tayfun Duygulu gruptan ayrıldı ve Fuat Oburoğlu gruba yeniden dâhil oldu. 1991’de gruptan ayrılanlardan Tayfun Duygulu 1993’ten itibaren 6 solo albüm yapmıştır.

1992 yılında Aşk Yeniden albümüyle en çok satan albüm ödülünü kazanan grup, 1994’te çıkan Külhani Şarkılar albümü çıktı. 1995 yılında çıkan Süper Baba Film Müzikleri ve 1996’da bir seçki olan Her Dem Yeni albümlerini çıkaran grup, aynı yıl Telli Telli şarkısının 4 versiyonunun bulunduğu Telli Telli Remixes single’ını çıkardı. 1996’da Erdinç Şenol gruba katıldı. Külhani Şarkılar albümünden sonra Derya Köroğlu ve Erkin Hadimoğlu dışındaki elemanların 1997’de gruptan ayrılmasıyla şuanki kadro oluştu. Ayrılan bu elemanlar, Yedikule şarkısını seslendiren ve Külhani Şarkılar albümünde vokal yapan grubun flüt ve klarnetçisi Fuat Oburoğlu, grupta klasik kemençe ve gitar çalan Cengiz Onural ve grupta ud ve gitar çalan ve vokal yapan Murat Buket’ti. Ayrılan elemanlardan Cengiz Onural, film müzikleri yapan İncesaz ve Aria gruplarının kurucusu oldu ve İnce Saz’la 1999-2009 arasında 7 albüm çıkardı. Murat Buket, Cengiz Onural’ın kurduğu İncesaz grubunun ilk 3 albümünde bulunduktan sonra gruptan ayrıldı. Fuat Oburoğlu 2001’de Erden Çelik’le Durup Dururken grubunu kurdu. Bu gruba 2003’te Tuğrul Bayrak katıldı ve grup 2007’de Yeryüzüne Merdiven albümünü çıkardı.

Daha sonra grup Derya Köroğlu önderliğinde 1999 yılında «Yeni» albümünü çıkardı. Grup gitar ve solo vokalde Derya Köroğlu, klavyeli çalgılarda Erkin Hadimoğlu bas da Raci Pişmişoğlu, klasik kemençede Furkan Bilgi, ud da Fatih Ahıskalı ve davulda Erdinç Şenol dan oluşuyordu. Grubun sahne performansının doruğa ulaştığı bu dönemde türkiyede yılda 50 nin üzerinde konser vermekte, son 10 yılda sadece amerikada 32 eyalette 100 den fazla konser vermiştir. 2001’de flüt ve saksafonda Serdar Barçın gruba katılmıştır. 2006’da Raci Pişmişoğlu ve Erdinç Şenol gruptan ayrılmış, 2006’da davulda Bahadır Tanrıvermiş, 2007’de bas gitarda Sezer Alemdar, 2009’da grubun bazı albümlerine konuk müzisyen olarak katılan İsmail Soyberk katılmıştır.

2003,2004,2006 ve 2008 yılında çıkardıkları koleksiyon adlı albümle çıkardıkları eski albümlerini ilk albümleri Buğdayın Türküsü hariç tekrar piyasaya sunmuşlardır.http://www.yeniturku.com

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.