Türkiye çıkışlı protest, özgün ve folk-rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik müzik grubudur. 1985’ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze 400’ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır.

Geçmiş

Kuruluş dönemi

Türkiye’de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın (Kemal Sahir Gürel, Tuncay Akdoğan, Metin Kahraman, Ayşegül Yordam) bir araya gelmesiyle 1985 kurulan grup, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur. Anadolu’nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlamıştır.

1987’den başlayarak hemen her yıl bir albüm çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl onlarca büyük konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katıldı. Grup üyeleri bu nedenlerle ve müziklerinin içerik ve sunumundaki muhalif çizgisiyle devletin kontrolü altında olmuştur. Müziğin içerdiği ideolojik içeriğinden rahatsız olan devlet için bu müzik türü terörü besleyebileceğinden yasaklar koymuştur. Uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış ve birçok kentte kasetlerinin satılması engellendi. Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığından resmi olarak toplatıldı.

Müziksel anlamda Yorum

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu’da konuşulan Kürtçe, Lazca, Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar söylüyor. Müziğinde, mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman, trompet, viyolonsel ve obua gibi yerel olmayan pek çok çalgıları da kullanmaktadır. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlarından rock müziğe’a kadar birçok tınıyı bir arada dinleyicisine sunuyor.

Grubun şarkı sözlerini, anti-emperyalist mücadele, hapishane katliamları, doğal afetlerin yarattığı yıkımlar, emperyalist savaşlar, ölümler, aşk, erdem ve özgür bir dünyaya duyulan özlem gibi konular şekillendiriyor.

Grup Yorum 25. yılını 12 Haziran 2010 tarihinde İnönü Stadyumu’nda verdiği bir konserle kutladı. Konserde Suavi, Yasemin Göksü, Tuncel Kurtiz, Nejat Yavaşoğulları ve daha birçok sanatçı Yorum’a eşlik etti. Bu konser Türkiye’de biletli olarak yapılan en kitlesel konser olarak tarihe geçti.

Ayrıca Grup Yorum 17 Nisan 2011 tarihinde Tam Bağımsız Türkiye adında ücretsiz olarak düzenlediği halk konserinde 150 bin kişiyle buluşmuştur.

Politik alanda Yorum

Grup Yorum’un, sol yelpaze içerisinde belli bir görüşü temsil etmesine rağmen Türkiye’de farklı görüşlere sahip birçok insanın Grup Yorum’u dinliyor olması üyeleri «şarkılarındaki güncellik»e bağlıyor. Baskılara karşı bu denli çabuk tepki verebilmeleri, şarkılarındaki melodik dokunun zenginliğiyle de buluştuğunda, her siyasal çizgiden veya siyaset dışı müzikseveri de etkileyebildiğini düşünüyorlar. Bu güncelliğin, şarkılar düzeyinde, söylem biçimi olarak bir tekrara yer yer düşmesi ayrı bir konu. Ama zaten Yorum da müzikal formatta bir tür ‘pop’ yapıyor. Ama «politik pop».

Grup Yorum, müziğiyle halkın yaşadığı sorunları anlattı, sorunlara çözüm yolu bulmaya çalıştı. Türkülerinde, şarkılarında; yoksulluğu, acıyı, sevinci, umudu, kavgayı, sevdayı ve özlemi anlattı.

Gözaltına alınma olayı

10 Mayıs 2011 günü polis tarafından Grup Yorum’un da bağlı bulundugu kültür merkezlerine terörle mücadele ekiplerince yapılan baskında Grup Yorum üyesi 3 kişi gözaltına alındı. Terörle mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polislerinin düzenlediği operasyona, çevik kuvvet ekipleri de destek verdi. Yapılan bu baskının ardından Grup Yorum a destek amacıyla Okmeydanı’nda yapılan baskınlara yönelik protestolar düzenlendi.

Grup hakkındaki eserler

Hakkında bir çok araştırma yazıları ve kitaplar yayımlanan Grup Yorum, basın tarafından «Hapishane Şarkıcıları», dinleyiciler tarafından «Kar Makinası» sıfatlarıyla anılıyor. Grubu hakkında iki kitap bulunmaktadır:

Bir kar makinesı I-II

Sıyrılıp Gelen Grup Yorum (Orhan Kahyaoğlu)

Etkilendikleri sanatçılar

Pir Sultan Abdal

Yunus

Nazım Hikmet

Ahmed Arif

Ruhi Su

Mahzuni Şerif

Victor Jara

Mercedes Sosa

Sıla Uğur

Inti Illimani

Quilapayun

Theodorakis

Diskografi

Stüdyo albümleri

Yıl↓ Albümler↓

1987 Sıyrılıp Gelen

1988 Haziranda Ölmek Zor / Berivan

1989 Türkülerle

1989 Cemo / Gün Gelir

1990 Gel ki Şafaklar Tutuşsun

1991 Yürek Çağrısı

1992 Cesaret

1993 Hiç Durmadan

1995 İleri

1996 Geliyoruz

1997 Marşlarımız

1998 Boran Fırtınası

1999 Kucaklaşma

2000 15. Yıl Seçmeler

2001 Eylül

2001 Feda

2003 Biz Varız

2004 Yürüyüş

2006 Yıldızlar Kuşandık

2008 Başeğmedenhttp://www.grupyorum.net

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.