Aykırı bir hayal dünyasından bahseden, tematik ve politik şarkı sözlerinin, günümüz modern rock müziğinin ana elementleri ile harmanlandığı, zaman zaman yırtıcılaşan, zaman zaman durulan devinimli müzikleri ile Kül -kendi tabirleri ile- «gerilla taktikleri» ile hazırladıkları albümleri «Artık Güçler Dengede»nin kayıtlarını Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde 2010 yılında tamamladı ve albüm 2011 Nisan’ında dinleyiciyle buluştu.
Müziklerinin tabiatında yer alan enerjiyi ve öfkeyi, sahne performanslarına doğru bir biçimde yedirmeyi başaran grup; sahne aldığı konser ve festivallerdeki performansları ile dinleyici tabanını kısa zamanda genişletti ve albümlerinden evvel hatırı sayılır bir takipçi kitlesi edindi. Hakim olan Türkçe rock müzik anlayışına farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Kül, sadece yüzeysel bir estetik tavrı benimsemekten ziyade; gerek sahne duruşuyla gerek konseptüel müzik yaklaşımıyla, modern çağın müziğinin gerekliliklerine ayak uydurmakta ve müzik endüstrisinin henüz pek tanışık olmadığı yeniliklerin sinyalini vermektedir.
Şarkı sözlerinde fazla ‘sivrilmeden’, dünyada ve Türkiye’de olup biten ve dolayısıyla insanlığın içinde bulunduğu zihinsel ve kurgusal kaosun devinimini tetikleyen kimi gelişmelere karsı fikirlerini belirtmekten geri kalmamaları; bu fikir ve söylemlere kayıtsız kalmayan hatırı sayılır bir kalabalığı «sahne» önüne çekmelerine sebep olmuştur.
Şarkı sözlerini ‘itiraflar, ifşalar ve travmalar’ üzerine kuran grup, psikanalizin bu sacayağını kullanarak hitabet alanını genişletmektedir. Bu şarkı sözlerinin amacı, Türk rock müzik piyasasının ve dolayısıyla kendi kısır döngüsünde yiten bu müziğin talepkarlarına, ‘hakikatler’ ve ‘olasılıklar’ hakkında uyarılarda bulunmak, piyasanın bilinçaltına işlemiş olan ezberi bozmak ve akil açıcı, küçük bulmacalar önermektir. Bu yüzden sözler, felsefe, sosyoloji, antropoloji ve psikanalizin ana elementleri ile örülmüştür ve göründükleri gibi değillerdir.
Kül’ün asli amacı, zihin /ticaret/ Pazar/ sanat denkleminde sağlamaya çalıştıkları dengeyi yitirmeden, hedeflerine doğru kestirme yollardan değil, taşlı ve çukurlu yollardan ilerlemektir. Çünkü aslolan, yol değil, ‘yolculuktur’ ve hedef, kendi dengesini yitirmiş olan, batı kaynaklı bir müzik tarzını yorumlarken dahi kendi kısır döngüsünde kaybolan ve yolundan çıkan Türk rock müziğini kendi ‘yolculuğunda’ bir sonraki adıma hazırlamaktır.
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.