Pop-caz müziğin başarılı ismi Melis Sökmen, üretmeye devam ediyor. Belli bir müzik tarzı olmayan Türk Sanat Müziği hariç her tarzda şarkıyı yorumlayabilen Sökmen, “Benim çok geniş bir müzik repertuvarım var. Sadece Jazz değil, Reggae, Latin, Blues, Soul ve pop müzik türlerinde de şarkılarını seslendiriyorum” diyor.

Müziği çok seven ve adeta müzikle yatıp kalkan Melis Sökmen “Hayatım müzik” diyor ve yaşamının her dakikasında müziğin var olacağını vurguluyor. Şu aralar yeni albüm çıkarma çalışmaları içinde olan Sökmen, bu albümünde hayranlarının karşısına farklı aranjeler ve yorumlarla çıkmaya hazırlanıyor.

‘Bale aşkı sayesinde müzikle tanıştım’

Sanat hayatına önce bale ile başlayan daha sonra modern ve caz dans eğitiminin yanı sıra 5 yıl gitar eğitimi alan Sökmen, “Hayatım müzik” diyor ve müzikle nasıl tanıştığı şöyle anlatıyor:

“Benim ilk aşkım bale idi. Benim en büyük idolüm, amcam Sait Sökmen’di. Bale benim için çok önemliydi. 5 yaşına kadar Ankara’daydım. Sonra Almanya’ya gittim ailemle. O dönemler 10 yaşıma kadar iyi okullarda okudum. Müziğe olan yatkınlığım aileden geldiği için oradaki müzik öğretmenim ben teşvik etti, bir enstrüman çalmam gerektiğine inandırdı beni. Daha sonra yaklaşık 4 sene klasik gitar eğitimi aldım. O dönemlerde kendi kendime şarkı söylemeye başladım. Türkiye’ye döndükten sonra ailem bir bale sanat merkezi açtı. Babamla amcam ortak olarak Bale Sanat Merkezi’ni kurdu. Ben de zaten bale aşkıyla tutuştuğum için oraya gittim. Orada bir sene sonra dans öğretmenliğe de başladım. BSM Dans Topluluğunda çeşitli etkinlikler ve festivallerde sahne aldım. İlk kez sahneye adım atmam 1982 yılında Güneş gazetesinin düzendiği güzellik yarışmasıydı. 10 -14 kişilik bir dans grubumuz vardı. O ilk deneyimimdi. 1985 yılında yine bale sanat merkezinde o grupla şarkı söylemeye başladım. 1986 yılında Grup Lokomotif’te solisttim. Yine o sene 1. Kuşadası Altın Güvercin Şarkı yarışması yapılıyordu. Biz iki şarkıyla katılmıştık ve 2. lik ödülü ile Hey Dergisinin Gençlik ödülünü kazandık. Duygu Asena bize ödülü vermişti. Daha sonra Brüksel’de gerçekleştirilen Eurovision şarkı yarışmasına katıldık. O deneyim benim için muhteşemdi, müthiş bir heyecandı. Daha sonra da ‘O Zaman’ adlı ilk albümümü Ercüment Vural’la çıkarttık. Bu albüm aynı zamanda Türkiye’de çıkartılan ilk pop-caz albümü oldu”

‘Kanımda ne varsa onu söylüyorum’

Caz’ın yanı sıra Reggae, Latin, Blues, Soul ve pop müzik türlerinde de şarkılarını seslendiren Melis Sökmen’in çok geniş bir müzik repertuvarı bulunuyor. “Kanımda ne varsa onu söylüyorum” diyen Sökmen, mümkün olduğu kadar müzikte kaliteyi yüksek tutmaya çalışıyor. Şarkılarını toplam 9 dilde seslendirebilen Sökmen, Türkçe’nin yanı sıra İngilizce Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rumca ve Afrika dillerinde de müzik yapabiliyor.

‘Yeni albümüm enteresan bir albüm olacak’

Melis Sökmen, şu aralar yeni albümü için hazırlıklarını sürdürüyor. Özel nedenlerden ötürü uzun süre albüm çıkarmayan Sökmen, “Zor dönemler geçirdim. O dönemlerde yapmak istediğim müziğe de çok olumlu bakılmadı” diyor. Her şeyin bir zamanı olduğunu söyleyen Sökmen, “Her şey zamanı geldiğinde olur. Zaten doğru zamanda doğru işi yapmak önemli bence. Ben ismimi doğru korumaya çalışıyorum” diye konuşuyor. Çok yakında çıkacak olan albümünün enteresan bir albüm olacağını vurgulayan Sökmen, yeni albümünde farklı aranjelerin ve yorumların yanı sıra eski parçaların da yer alacağını söylüyor.

Yeni albümünde farklı iki tarz yapma niyetinde olan Sökmen, Club türü şarkıların yanı sıra modern şarkıların da albümde olacağı belirtiyor. Hayranlarının karşısına çok farklı bir şekilde çıkmaya hazırlanan Sökmen, “Sahnede beni nasıl görünüyorsa, öyle bir albüm olacak” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor:

“Kendimi yansıtacağım bir albüm çıkarmayı planlıyorum. Ben belli bir tarzda söyleyen insan değilim. Benim dünya görüşüm de böyle. Dünyaya çok geniş bakarım. Bu da söylediğim şarkılara yansıyor. Bir tarzda odaklanıp kalamıyorum”

‘Müziğini doğru, kaliteli ve bilinçli yapanlar kalıcı oluyor’

“Hayatım müzik” diyen Melis Sökmen, Türkiye’de müziğin ilerlediğini belirterek, ‘Müzik, geçmişten günümüze büyük gelişmeler geçirmiştir. Müzik her zaman ilerlemek demektir. Türkiye’de de müzik de ilerledi. Dünyadaki müzik olayı çok genişledi artık” diyor.

Modern alt yapılar içine girdikten sonra müziğin farklı boyutlara ve yönlere gittiğini vurgulayan Sökmen, “Sadece Caz ve Rock türü müzik değil, kalmadı. Elektronik müzik de ‘geleceğin müziği’ diye tanımlanıyor. Geri dönüş büyük ihtimalle olmayacak; ama elektro müzik, bildiğimiz müziklerle birleşmeye başladı. Yani sentez olmaya başladı” diyerek, teknolojinin gelişmesine paralel olarak, Türkiye’deki müziğin de sürekli değişip geliştiğini vurguluyor.

“Müzik çok önemli” diyen sanatçı ayrıca teknolojiyle beraber seslerle de oynandığını ve ancak müziğini doğru, kaliteli ve bilinçli yapan kişilerin her zaman ne olursa olsun kalıcı olduğunun altını çiziyor.

‘Kanımda ne varsa onu yansıtmaya çalışıyorum’

“Geleneksel müzikten etkileniyor musunuz?” sorusuna “Geleneksel müzikten her zaman etkileniyorum” diye cevap veren Melis Sökmen, Afrika kökenli olmasından ötürü müzikte sentez yapmaktan hoşlandığını belirtiyor ve “Malayka” adlı şarkısını örnek vererek şöyle konuşuyor:

“Zaten benim yaptığım bir Afrika şarkısı var. Adı Malayka. Babaannem bize bu şarkıyı ninni olarak söylerdi. ‘Malayka’nın Arapçası ‘Meleykem’ yani ‘Meleğim’ anlamına geliyor. Bakın ne kadar uzak olsak bile o kadar bir olduğumuzu gösteriyor. Ben de işte o birliği, Dünyada bir olduğumuzu göstermek istiyorum. Malayka, Afrika kökenli bir şarkı olmasına rağmen ben bu şarkıda ud da kullandım”

Müzikte her zaman sentezden yana olduğunu söyleyen Sökmen, “Kanımda ne varsa onu yansıtmaya çalışıyorum. Bunların hepsi bir bütün benim için” diyor.

‘Melis Sökmen, reklâmların vazgeçilmez seslerinden’

Yurt içi ve yurt dışında yaptığı çalışmaların yanı sıra Türkiye’nin bir numaralı jingle yorumcusu ve dublaj sanatçısı olarak da tanınan Melis Sökmen, bugüne kadar yüzlerce ünlü markanın reklâm müziğini seslendirdi. Dizi ve film müziği seslendirmelerinde de bulunan Sökmen, Walt Disney Prodüksiyonlarının Türkçe seslendirmelerini yapıyor.

Eskiden daha yoğun bir şekilde reklâmlarda seslendirme yaptığını söyleyen Sökmen, bu işin son yıllarda yaşantısına çok büyük katkısı olduğunu vurguluyor.

‘Yetenekli insanları ortaya çıkarmak gerekiyor’

Son 11 yıldır Kadıköy Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı (KASDAV)’ın düzenlediği Liselerarası Müzik yarışması’nda jüri üyeliği yapan Melis Sökmen, bu organizasyonun gençler için çok önemli olduğunu belirtiyor. “KASDAV’ın bu çalışmasını çok önemsiyorum” diyen Sökmen bu tarz olayların gençleri doğru yönlere sevk ettiğini ve ufuklarını açtığını vurguluyor.

“Her insanın bir görevi vardır hayatta. Benim görevim de şarkı söylemek ve yaptığım işimle insanlara bir şeyler anlatabilmek” diyen Sökmen, “Bu sene bu organizasyona 120 okul katıldı. Bu çok önemli. Lise öğrencilerine böyle bir imkân vermek çok önemli. Onların sahne tozunu hissetmeleri, o kadar insana hitap etmeleri çok önemli. Çünkü bu kendilerini geliştirme anlamında çok önemli bir etkinlik. KASDAV’ı tebrik ediyorum, bu büyük bir organizasyon. Bu sene çıtayı bayağı bir yükselttik. 11 sene dile kolay çabuk geçti” diye konuşuyor.

Gençlere müziği sevdirmek gerektiğine inanan Sökmen, yetenekli insanları ortaya çıkarmak, önünü açmak ve onlara ümit vermek gerektiğine dikkat çekiyor.

‘Biz bambaşka bir çağ yaşıyoruz’

Ülkemizdeki siyasi ve toplumsal gelişmelere karşı da duyarlı biri olan Sökmen özellikle Tuzla tersanesi’nde gelişen olayları çok üzücü buluyor. Sökmen, “Tuzla Tersanesi’nde yaşananları ‘büyük bir dram’ olarak nitelendiriyorum. Çok çok büyük bir ayıp. Dünyada maddiyat ön plana çıktığı için insanlığımızı kaybediyoruz artık” diyor.

Hayata ticari bakmamak gerektiğini vurgulayan Sökmen, “Hayat o kadar maddileşmiş ki, Çağa uygun şekilde davranamıyoruz. Biz bambaşka bir çağ yaşıyoruz. Çok büyük bir değişim ortasındayız” diyerek tepkisini şöyle dile getiriyor:

“Küresel ısınma diye bariz bir gerçek var. Buzullar eriyor. Halen ormanlar yakılıyor. Doğa elden gidiyor. Ama kimin umurunda. Bu konuda ne yazık ki çok duyarsız olduğumuzu düşünüyorum. Bu ihmal edilmemesi gereken bir konu”

‘Ülkemizde yaşayan Afrikalılar da bizim insanımız’

Melis Sökmen, ülkemizi birçok ülkeye göre avantajlı buluyor. “Hangi ülkede bu kadar ırk bir arada yaşıyor, bu kadar değişik dinden insan var?” diye soran Melis Sökmen, ülkemizde bazı değerlere sahip çıkılmadığını vurgulayarak, Türkiye’deki Afrikalılar Derneği’ni buna örnek gösteriyor. Ülkemizdeki Afrika kökenlilerin, fakirlik içinde yaşamalarına rağmen hiçbir sosyal güvencelerinin olmamasına tepki duyan Melis Sökmen, şöyle konuşuyor:

“Ben Türkiye’de bu kadar çok Afrika kökenli insan olduğunu bilmiyordum. Onlar da Türkiye’nin bir parçası ve gerçekten azınlıklar içinde en fakir olanları da onlar. Ben bizzat bunu gördüm. Benim kökenim Afrika Gine’den. Çok fakirler gerçekten. Bunları ortaya çıkarmak lazım. 21. yüzyıldayız artık. Olumlu bir şeyler yapmak lazım. O insanların da farklı yetenekleri var. Oraya yönlendirilebilirler. Afrika’dan birçok sporcu getiriliyor mesela. Eee burada da var Afrikalı, onların yeteneği yok mu? Onları yetiştirsinler. Onlar da bu ülkenin vatandaşı. Onlar da bizim insanımız. Ben böyle düşünüyorum. Tüm dünya insanları aslında hepimiz biriz. Hayat tarzımla ve yaptığı işlerle de bunu vurgulamaya çalışıyorum”

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.