Necip Celal Andel, (d. 1908 - ö. 1957)

Türk kemancı ve besteci. İlk Türk tango bestecisidir. Bestelediği 11 tango, Türk tango dağarının en önemli eserlerindendir. Mazi, Özleyiş (Kemanımla Ona Bir Ses…) gibi tango parçaları en tanınmış eserleridir.

İstanbul’da dünyaya geldi. Nazır Mehmet Celalettin Bey’in oğludur. İlk müzik öğretmeni Tahir Sevenay idi. Bir hastalık sonucunda genç yaşta gözleri ileri derecede bozulunca tedavi için Almanya’ya gitti ve müzikle ilgisi orada derinleşti. Profesör Habermann’dan keman ve kompozisyon dersleri aldı. Yeteneği sayesinde pek çok sazı çalacak düzeye ulaştı.

İlk besteleri Sarı Yapıncak ve Daktilo adlı fokstrot (dört tempolu bir dans) parçaları idi. Her ikisinin sözlerini de gazeteci-şair Necdet Rüştü Efe Tara yazmıştı. 1928 yılında bestelediği ve sözlerini yine Necdet Rüştü Efe’nin yazdığı Mazi adlı tango ise ilk sözlü Türk tangosudur. Hem besteciye hem de bu tangoyu seslendiren Seyyan Hanım’a (Seyyan Oskay) ün kazandırmıştır. Alman sinema yıldızı Evelin Hold, Mazi’yi İstanbul Kadıköy’deki Hale Sineması’nda seslendirdikten sözlerini Bedri Noyan’ın yazdığı Özleyiş adlı eserini bestelemiş ve bu yıldıza ithaf etmiştir. Tangoları pek çok Avrupa radyosunda seslendirilmiştir. Kaydedilmiş diğer tangolarının adları şunlardır: Ayrılık, Suna, Kimse Sevgimi Bilmez, Yıllar, Günler , Bir An İçin. Ayrıca, Benim Şarkım ve Damla Damla isimli kaydedilmemiş 2 tangosu daha vardır. 11 tangonun dışında keman konçertosu, obua konçertosu, viyolensel konçertosu, liedler bestlemiştir. 1948 yılında Fenerbahçe Marşı’nın bestesi ve güftesini yazmıştır.

Necip Celal’in eserlerinin tüm notaları, «Şamlı İskender Kutmani Musiki Alatı ve Nota Neşriyatevi» tarafından basılmıştı.

Necip Celal Andel, 29 Kasım 1957 günü karaciğer kanserinden hayatını kaybetti.

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.