Pentagram adında birden fazla grup bulunmaktadır. ABD’li Pentagram için «1» yerli Pentagram için «2» ye bakınız.

1) İlk Pentagram ismini kullananlar 1970 lerde ABD’nin Virginia eyaletinde kurulmuş olan heavy metal grubudur. Daha sonraları bu grup doom metalin en önemli öncülerinden olarak anılmıştır. Grup 1970’lerin başından beri bir çok konser düzenleyip demolar yayınlasada 1980’lere kadar herhangi bir albüm çalışmasına girmemiştir.

Grubun bugüne kadar değişmemiş tek üyesi Bobby Liebling (vokal)’tir. Pentagram’da yer alan müzisyenler daha sonraları Raven, The Obsessed, Place of Skulls, Internal Void, Spirit Caravan gibi gruplarla anılmışlardır.

1971’de Bobby Liebling ve Geof O’Keefe kendi gruplarını bırakarak Pentagram’ı kurdular. Grubun ilk üyeleri Bobby Liebling (vokal) Geof O’Keefe (gitar), Vincent McAllister (bas), ve Steve Martin (davul)’dir.

Grup 5 yıl içinde 7 menajer değiştirdi. Bu menajerlerin içinde Rolling Stone, Creem ve Circus’ un yazarlarından, gazeteci Gordon Fletcher’da bulunmaktadır. 16 Aralık 1976’ da Bobby Liebling ve sevgilisi tutuklanarak hapse girdiler. Bu tutuklanmanın ardından grubun geri kalanı durumlarını tartışmak için yaptıkları toplantıda dağılmaya karar verdiler. Bunun sebebi ise ‘Pentagram’ isminin telif haklarının Bobby Liebling’ te olmasıydı.

1978’de yeniden birleşen grup provalarının çoğunu eski bir depoda yapmaktaydı. Bu provalar sırasında eski bir teybe yapılan kayıtlar halen grubun hayranları arasında dolaşmaktadır.

Pentagram’ın ilk 7 inçlik plağı «Macabre» ismiyle yayınlanıp, daha sonraları «Be Forewarned» olarak değiştirdi. 80’in üzerinde orjinal parça, bunun yanı sıra «Under My Thumb» ve «Little Games» gibi başarılı cover parçaları olsada ilk albümlerini 1985’te yayınladılar.

Albümleri

1. Pentagram (1985) (Daha sonraları «Relentless» adı altında yeniden basılmıştır.)

2. Day of Reckoning (1987)

3. Be Forewarned (1994)

4. Review Your Choices (1999)

5. Sub-Basement (2001)

6. Show ‘em How (2004)

7. Last Rites (Mayıs 2011)

2) Pentagram’ın temelleri, Hakan Utangaç, Cenk Ünnü ve Kenan Bozoğlu tarafından 1984 yılında Bursa’da kurulan Thunders’ adlı lise grubu ile atılmıştır. 1986 yılında Kenan Bozoğlu’nun ayrılmasının ardından Cenk Ünnü ve Hakan Utangaç Pentagram adı ile çalışmalarına devam etmişlerdir.Pentagram’ın temellerinin atıldığı bu dönemde, Hakan Utangaç gitar ve vokal, Cenk Ünnü davul ve Kaan adlı bir arkadaşları da bir süre bas gitar çalmıştır.

1987 yılında bas gitarda Tarkan Gözübüyük ve solo gitarda Ümit Yılbar’ın katılımıyla Pentagram grubunun ana kadrosu şekillenmiştir.

Grup, ilk ciddi sahne deneyimini İstanbul Moda’da bir düğün salonunda yaşadı. Buradaki konserde yaklaşık 200 kişilik bir izleyici grubuna seslenildi. Sahneyi, vokalistliğini Gökhan Semiz’in (Grup Vitamin vokalisti) üstlendiği AC/DC tarzında müzik yapan bir grupla paylaşmışlardı. Pentagram’ın bu konserde 5 tane şarkı çalması planlanmıştı. Ancak, henüz beşinci şarkıya gelinmeden masalar, sandalyeler kırıldı. Türkiye ilk kez Thrash Speed Metal müzikle tanışıyordu. Bu coşku içinde düğün salonunda kırılmadık masa, sandalye vs. kalmadı. Konser bittikten sonra Pentagram üyeleri, düğün salonundaki hasardan dolayı oluşan zararı da karşılamak zorunda kaldılar. Bu konser daha sonra «Efsane Moda Konseri» olarak hafızalara kazındı.

1990 yılında, NEPA Müzik etiketiyle Pentagram isimli ilk Pentagram albümü müzik piyasasındaki yerini aldı. Pentagram, birçok konser verdikten sonra, 1992 yılında Nuclear Blast firması etiketiyle Trail Blazer albümünü piyasaya sürdü. 1997 yılına geldiklerinde, yeni albümleri olan «Anatolia» piyasaya sürüldü. Albüm, 13 şarkıdan oluşuyordu ve grup, tarihinde bir ilke imza atarak bu albümde 3 tane Türkçe sözlü şarkıya yer vermişti. Uzun süredir müzik piyasasının içinde olan grup, bu albümle satış rekorları kırdı. Bu albümde, kendi metal sound’larının üzerinde Anadolu ezgileri de göze çarpıyordu. Albümün ardından grup, çeşitli konserlere çıktı. Bu konserlerden en çok ses getireni olan «Açık Hava Konseri»ni albüm haline getirdiler. 1999 yılında çıkan bu canlı performans albümünün adı konserdeki coşkulu Pentagram hayranlarının hep birlikte “Popçular Dışarı” diye ettikleri tezahüratlardan esinlenilerek «Popçular Dışarı» oldu.

Bu albüm çıktıktan sonra, solo işler yapmak isteyen Demir Demirkan gruptan ayrıldı. Demir Demirkan’ın ayrılmasıyla oluşan boşluğu, aynı zamanda grubun gitar teknisyenliğini de yapmakta olan Onur Pamukçu doldurdu.

2001 yılının sonlarına doğru «Unspoken» isimli yeni albümleri müzik piyasasındaki yerini aldı. Yurt dışına da gönderilecek olan bu albüm için, ilk albümden bu yana, grubun adı olan Pentagram üzerinde de çeşitli değişiklikler yapıldı. Çünkü, yurt dışında da aynı isimli bir grup vardı ve bundan dolayı, bir karışıklığın oluşmasına meydan vermemek için, önce grubun ismi «The Pentagram» olarak değiştirildi, ancak daha sonra bu yeterli görülmeyip sadece yurtdışında kullanılmak üzere «Mezarkabul» (mezarkabul kelimesinin anlamı, «bir imamın ölünün üzerine attığı bir avuç toprak»tır.) adı seçildi. Bundan sonra, Türkiye’de Pentagram, yurt dışında ise Mezarkabul adıyla anılacaklardı. 2002 yılında ise, daha önceden karar verdikleri Türkçe sözlü albüm, Böcek Yapım ile «Bir» adı altında piyasaya çıktı.

2012 yılında 25. yaşını kutlayan Pentagram,yeni albümleri “MMXII (2012)” yi hayranlarıyla paylaştı.

Albümleri

  1. Pentagram (1990)

  2. Trail Blazer (1992)

  3. Anatolia (1997)

  4. Popçular Dışarı (1998)

  5. Unspoken (2000)

  6. Bir (2001)

    7.MMXII (2012)

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.