Tanju Okan (d. 27 Ağustos 1938, İzmir - ö. 23 Mayıs 1996, İzmir) Türk şarkıcı, müzisyen ve sinema oyuncusu. Liseyi Balıkesir’de bitirdikten sonra yurtdışında şan eğitimi aldı ve 1961 yılında Ankara’da profesyonel müzik hayatına başladı. 1962’de İstanbul’a geldi ve Müfit Kiper Orkestrası ile birlikte çalışmaya başladı. 1964 yılında hayatının dönüm noktalarından biri olan Erol Büyükburç ve Tülay German’la birlikte Balkan Melodileri Festivali’ne katıldı. Hemen ardından da ilk plağını çıkardı. Bu plak Sahibinin Sesi’nde çıktı. Daha sonraları Okan; Odeon, Arya, Regal, Fonex, Philips, Yonca, Diskotür, Balet, Nova, Gönül, Sinyal ve İstanbul Plak ile çalıştı.

Türk Popu’nun 60’lı yıllarını şekillendiren iki çok önemli eğilim vardı; birincisi, Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu’nun başını çektiği «yabancı şarkı üzerine Türkçe söz yazma» eğilimi, diğeri ise Balkan Melodileri Festivali ve Altın Mikrofon Yarışması’nın iteklemesiyle «Türkülerin aranje edilmesi»ydi. Tanju Okan, Milli Orkestra’nın bir solisti olarak aranje edilmiş türkülere yer verir ilk plaklarında. «Atmaya yürek» gereken «kum» hemen ikinci plakta «kunduraya dolar». Artık Türk Pop’unun efsanevi söz yazarlarından biri haline gelmiş Fikret Şeneş, ilk Türkçe şarkıyı Tanju Okan için yazar: «İki Yabancı»… Fecri Ebcioğlu da aynı şarkıyı (Strangers in the Night) aynı isimle Ajda Pekkan için yazmıştır.

70’li yıllarda Ergin Bener ve Hümeyra, Melodi Plak’tan ayrılıp kurdukları Yonca Plak’ın ilk plaklarından birini Tanju Okan’a yaptırırlar: «Hasret»… Moustaki’nin ünlü şarkısı «Le Meteque»in Türkçe versiyonu olan bu parça o güne kadarki en büyük Tanju Okan hit’i olmakla kalmaz, Türk Popu’nun da en önemli şarkılarından biri olur.

1975 yılında «Bütün Şarkılarım» albümünü çıkardı. Bundan sonra da «Kadınım»ı yapan Tanju Okan, zirveye çıkar bir kez daha. Bu dönemde Tanju Okan’ın söz yazarı Mehmet Teoman’dır. Bu işbirliği sonraki yıllarda da çok önemli bir plağın çıkmasına sebep olacaktır…

1980 yılında Garo Mafyan, Melih Kibar, Bora Ayanoğlu destekli «Yorgunum» albümü çıkar Kent firmasından. Hem Kent’in, hem de Melih Kibar’ın en sıkı dönemleridir. Bu nedenle masraftan kaçınmadan, çok derli toplu kadrolarla yapılır bu albüm. 1995’te Marş Müzik’ten çıkan ‘İşte Tanju Okan 95’ son albümü oldu.

Siroz hastalığına yakalanan Tanju Okan, 1995’te İzmir’in Urla ilçesine yerleşti. Kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine Urla'daki İskele Kabristan'ına gömüldü. Bu ilçede bir Tanju Okan Parkı ve Tanju Okan Heykeli bulunmaktadır. Alkole düşkünlüğüyle bilinen Tanju Okan için kederli sesiyle, düşkün fakat şikayet etmeyen tavrıyla samimi, gerçek bir sanatçı olduğu ölümünden sonra sık sık söylendi.

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.