Tuna Ötenel (d. 1947, İstanbul), Türk bir caz müzisyenidir.
Bulgaristan göçmeni bir ailenin oğlu olarak 1947 yılında İstanbul’da doğdu. 5 yaşında piyano çalmaya başladı. 1959’da Ankara Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’nü birincilikle kazandı. Ulvi Cemal Erkin ve Ferhunde Erkin’in öğrencisi olduğu okuldan, caz müziğine duyduğu eğilim nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Piyanonun yanı sıra bateri, kontrbas ve saksafon çaldı, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Okay Temiz Grubu’nda Aka Gündüz Kutbay ile birlikte Avrupa, Modern Folk Üçlüsü ile yurt dışında birçok turneye katıldı. 1987-89 yılları arasında TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda Süheyl Denizci yönetiminde solist olarak çalıştı.
Erol Pekcan ve Kudret Öztoprak ile birlikte 1978 yılında kendi bestelerinden oluşan Jazz Semai adlı ilk uzunçalardan sonra 1995 yılında kendi bestelerinden oluşan Sometimes, 1998’de ünlü Fransız kontrbascı Pierre Michelot ve davulcu Philippe Combelle ile L’Ecume De Vian - Vian Köpüğü adlı albümleri gerçekleştirdi. ODTÜ 3. Caz Günleri’ne albümün tanıtım konseri ile katıldı. Yine Fransa’da kaydedilen Voyageour albümü henüz ülkemizde yayımlanmadı. Polonezköy albümünde de yer aldı.
Benny Carter, Harry Edison, Karin Krong, Hilton Ruiz, Victor Sproles, Buster Williams, Herbie Hancock ve Muvaffak (Maffy) Falay gibi usta cazcılarla birlikte çaldı.
2005 yılında Auro Records’dan ‘How Much Do You Love Me?’ adını taşıyan albümü çıktı. Bu albümde piyano ve saksafon çalan Tuna Ötenel’e «onlarla hayat birlikteliğim var» dediği çok değerli müzisyenler; gitarda Neşet Ruacan, trompette İmer Demirer, kontrbasta Kürşat And ve davulda Ateş Tezer eşlik etti.
3 gün gibi kısa bir sürede İTÜ MİAM Stüdyosu’nda akustik bir tonlamayla canlı olarak kaydedilen albüm, müzikteki caz kulüp performansı havası ile doğallık ve samimiyeti korumak adına rötuşsuz olarak dinleyiciye sunuldu.
Ötenel’in eski günlere duyduğu özlemi latin caz tınılarıyla anlattığı ve stüdyoda spontane olarak çıkan atışmalarla zenginleşen Eski Günler, Polonya hakkında belgeseller izledikten sonra yazdığı ama orada verdiği konserler sırasında dinleyicilerin çok etkilenip kendilerine ithaf etmesini istedikleri Polonya, solo piyanoyla harikalar yarattığı ve dinlerken rüzgarın ferahlığını hissedeceğiniz İmbat, trompetin başrolde yer aldığı Hunter, aslında her şeyin merkezi olan Rıhtım Caddesi, dünyada çok yorumlanmış olmasına rağmen Türkiye’de ilk defa kaydedilen caz standardı «I Wished on the Moon» ve «How Much Do You Love Me?» gibi 10 parçadan oluşuyor.
Halen Bilgi Üniversitesinde caz dersleri vermektedir.
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.