Vedat Ülger’in henüz ortaokul öğrencisiyken Neşat Ertaş’ın plakçı dükkanında çalışmaya başladığı yıllar, halk müziğine sevdalanmasına neden olur.

O günlerde, Neşat Ertaş,Hacı Taşan, Bayram Aracı, Ürgüplü Refik Başaran ve Mükerrem Kemertaş gibi ustaları dinleyerek geliştirir kendisini…Çalar ve söyler…

Sonraki yıllarda, yaşam kavgası Vedat Ülger’i Grafik Sanatçısı olarak çıkarır karşımıza.

Ancak müziğe olan sevdası da bırakmaz yakasını…

Vedat Ülger için “Müzik=Özgürlük” demek:

“Hangi coğrafyada olursa olsun halk ezgilerinin yapanların yaşadıkları süreci ve o süreçteki duyarlılıkları en saf hali ile aktarmış olması beni saran şey. Hayatıma katabildiğim ölçüde insanlaşıyorum ve insanca hayatlar için biriktirdiklerimi paylaşmak istiyorum.

Gönlü zengin bir kültür bu, paylaşmadan olur mu?” der gönlünce…

Vedat Ülger müziğe bakışını şöyle açıklıyor:

“Köklerine bağlı bir tavır ve üretim hangi alanda olursa olsun sahicidir. Öncelikle yorumlamaya çalıştığım müzikal zenginliğin kendi kimliğine ( Söz- Melodik yapı-Enstrüman vs.) özen göstermeye çalıştım. Duyarlılığını bozmadan gönlümce yorumlar getirdiğim, enstrümanla zenginleştirdiğim ama hiçbir zaman da işin matematiği ile ilgili olmadığım bir tavrın ilk’i olan bir çalışma. Gönlümce…Yaşanılanın ortaya konuştaki samimiyeti onun başka hayatlarda da yaşam bulmasına yol açar diye düşünüyorum. Sevda her dilde kendine bir gönül bulur diyerek sevdalılığın hüznünü ve umudunu kendi gönlümden başka gönüllere sunuyorum”

İlk albümüne Telkâri Türküler adını veren Vedat Ülger’in bu duruma getirdiği açıklama ise şöyle:

“Anadolu insanı gibi, zarif ama hüzünlü ezgilerinden oluşan bir repertuara karar verdiğim anda bunu yansıtacak bir isim arayışı sırasında hoş bir tesadüfle ortaya çıktı ve tam da karşıladı diye düşünüyorum…

“Telkâri” ise kökü Mezopotamya ve eski Mısır’a dayanan gümüşün ince tel halinde çekilerek işlenme sanatı anlamını taşıyor.Osmanlı’da da vav işi ya da çift işi adını alan Telkari sabır işi bir el sanatı…Bu çalışma da ezgi seçiminden enstrümanlarına ve onu çalan kişilere kadar özen ve sabırla yürütülen bir çabanın ürünü oldu. Yüreklere akabilmek için…”

Güvercin MüzikYapım tarafından yayınlanan albümde10 eser bulunuyor.

2 yıllık bir stüdyo çalışması sonucu ortaya çıkan albümde 3 ezgi ise Vedat Ülger’e ait…

1- Naz-ı Hicaz (Yare doğru)

2- Evlerinde Bir İpekten Halı Var

3- Derviş (Pir Sultan’a Ağıt)

4- Aşk Bağrımda Yar Açtı

5- El Zanneder Ben Deliyim

6- Bahçede Yeşil Çınar

7- Varıp Neylemeli Sılayı Gayrı

8- Aşkın Badesi (Dilber)

9- Şu binayı Kuran Dilber

10- Kar mı Yağmış Şu Harput’un Başına

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.