1966 Ordu doğumlu olan O. Yurdal Tokcan, 1988 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Aynı üniversitede yüksek lisans yaparken 1989-1997 yılları arasında ud sazı öğretim görevlisi olarak çalıştı.
1990 yılında, sanat yönetmenliğini Tanburi Necdet Yaşar’ın yaptığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na ud sanatçısı olarak atandı.
Otoriteler tarafından günümüzün en önde gelen ud sanatçıları arasında gösterilen Tokcan, ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştirdi. Bu tekniğin yansımalarını perdesiz gitar (fretless guitar) üzerinde de uygulayan Tokcan’ın, geleneksel melodi zenginliğini teknik ve çoksesli tınılarla birleştirdiği birçok saz eseri de bulunmaktadır.
İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’ndaki asli görevinin yanısıra, İstanbul Fasıl Grubu, İstanbul Tasavvuf Müziği Topluluğu ve özellikle Entrumantal Türk Müziği’ni geniş kitlelere duyurmak adına kurdukları İstanbul Sazendeleri ile birlikte sanat çalışmalarına devam etmektedir. Tokcan konser ve albüm çalışmalarına katıldığı bu ekiplerle birlikte Türk müziğini temsilen bir çok ülkede (Almanya, Fransa, Belçika ,Hollanda, İspanya, Hindistan, Gürcistan, Yunanistan, Girit, Estonya, Suriye, İsveç, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, İsrail, Tunus, Lübnan, Bosna) konserler vermiştir.
Bu çeşitli aktivitelerinin arasında, Nisan 2001’de Amsterdam perküsyon grubu ve oda orkestrası ile birlikte katıldığı ‘Ud Sazı Etrafında Avrupa Müziği’ (Europen Music Around Oud) konulu konserde solist sanatçı olarak yer almış; Mercan Dede Ensemble ile 2000 ve 2001 yıllarında Akbank Uluslararası Caz Festivali’ne katılmıştır. Yine Şubat 2002’de Göksel Baktagir ile İsrail’de, İsrailli müzisyenlerle oluşturdukları Grup Baharat ile birlikte birçok konser vermiştir.
Almanya Dresten’de düzenlenen 3. Uluslararası Ud-Lavta Festivaline davet edilmiş ve burada Türk sanatçı olarak yer almıştır.
Kudsi Erguner’in çeşitli müzik projelerinde de yer alan Tokcan, Erguner ile birlikte yurtiçinde ve yurtdışında birçok konsere katılmıştır.
1997’de Fransa’da, Burhan Öçal, Göksel Baktagir, Selim Güler, Arif Erdebil’den oluşan ekiple yaptıkları konser aynı zamanda album olarak piyasaya sürülmüş ve 1998’te Fransız otoriteleri tarafından en iyi etnik albüm olarak ödüllendirilmiştir.
2002 Aralık ayında ilki Selanik’te düzenlenen Ara Dinkjian, Simon Shaheen, Haig Yazdjian, Omar Bashir gibi sanatçıların da yer aldığı Internationale Oud Meeting’de yer alan sanatçı burada masterclass ve konser yapmış, diğeri de Kudüs’te düzenlenen ve Akdeniz ülkelerinin müziklerinin sergilendiği, aralarında Selim Güler, Ross Daly, Zohar Fresko ve Yinon Muallem’in de bulunduğu ve birçok sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte yer almıştır.
Yine Ağustos 2003’de Ürdün’de düzenlenen Ud Festivali’ne davet edilmiş, Aralık 2003’de de Mısır’da düzenlenen Arap Müziği Festivali’ne katılarak Kahire Opera Hall’da iki konser vermiştir.
Mart 2006’da California-Santa Cruz’da solo bir konser veren sanatçı, Aralık 2006’da da Umman’da düzenlenen Uluslararası Ud Festivali’nde yer almış ve buralarda başarılı konserler gerçekleştirmiştir.
Yirmiüç ülkenin önde gelen sanatçılarından oluşan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nda da solist sanatçı olarak yer alan Tokcan, bu orkestra ile birlikte yurtiçinde ve yurt dışında (İngiltere, Belçika, Fransa, Almanya) birçok konserler vermiş ve Japonya’da gerçekleştirilen Türk Yılı etkinliklerinde yer almıştır.
Ayrıca Tokcan, Dhafer Youssef, Karl Berder Octet, Trilok Gurtu, Mısırlı Ahmet, Ömer Faruk Tekbilek ve Hacı Faruk Tekbilek gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşmıştır.
İsrail’li Ladino şarkıcısı Hadass Pal Yarden ile de konser ve albüm çalışmalarını sürdüren Tokcan, tüm bu aktivite ve çalışmalarının yanı sıra, yurtiçinde ve yurtdışında düzenlediği çalışmalar ile bilgi ve birikimlerini Türk ve yabancı bir çok öğrencisiyle de paylaşmaktadır.
Perküsyon sanatçısı Yinon Muallem ile birlikte ikili olarak Türkiye, İsrail ve İspanya’da konserler vermiştir.
Göksel Baktagir ile birlikte yorumladıkları Azeri isimli eser Passion Of Christ (Hz. İsa’nın Son 12 Saati) filminin müzikleri arasına giren sanatçı, Cennetin Krallığı (Kingdom Of Heaven) adlı Hollywood filminin müziklerinde de icracı olarak yer almıştır.
Hafız Halil Necipoğlu’nun Camideki Adam ve Semavi Duyuşlar adlı albümlerinin müzik yönetmenliğini ve aranjmanlarını yapmıştır.
Sanatçının Hisleniş/Saray (Deep Emotion) ud solo ve Bende Can (Inner Soul) isimli kendi bestelerinden oluşan albüm çalışmaları vardır. Hisleniş/Saray albümü Amerika Birleşik Devletleri’nde Passion adıyla yeniden yayınlanmıştır.
Kaynak: Last.fm
Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.