Yusuf Hayaloğlu (d. 1953, Tunceli - ö. 3 Mart 2009, İstanbul), Şair ve söz yazarı.

1953 yılında Elazığ’da doğdu. Parasız yatılı sınavında Türkiye ikincisi oldu ve Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı okudu. Bir kısmı Elazığ’da geçen lise eğitiminden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimine başladı. Bir yandan da Cağaloğlu matbaalarına grafik işleri ve bijuteri atölyelerine takı-aksesuar modelleri yapıyordu. 1972 yılında, üniversite eğitimine ara vererek evlendi. Askerliğini Bornova, Burdur ve Konya 2.Ordu Karargahı’nda ressam olarak yaptıktan sonra Elazığ’da ulusal bir gazetede muhabirlik yaptı. İstanbul’a geri döndü. Yılmaz Güney ile tanışıp Güney Filmcilik’te çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca burada senaryo, öykü, roman, afiş, poster ve kartpostal hazırlanmasında görev aldı. Güney dergisiyle yolculuğu sürerken gelen 12 Eylül sürecinde o da geçti Nizamiye kapılarından. Çıktığında, Cağaloğlu’nda açtığı atölyesinde, matbaa ve yayınevlerine resim-grafik işleri yapmaya devam etti. Kız kardeşi Gülten’in 1986 yılında Ahmet Kaya ile evlenmesi hayatında yeni bir dönüm noktası oldu. Ahmet Kaya’nın, onun yıllardır karaladığı ve bir kenara koyduğu şiirlerle tanışmasıyla, aralarında 13 yıl sürecek bir üretim ortaklığı başladı. Bu süreçte “Yorgun Demokrat”, “Adı Bahtiyar”, “Ayrılık Hediyesi”, “Hani Benim Gençliğim”, “Başım Belada” gibi pek çok esere imza atarak, bir döneme damga vurdular. Hayaloğlu ayrıca “Dağlarda Kar Olsaydım”, “Nankör Kedi”, “Sen Ağlama Yar” gibi şarkılar yapıp Ferhat Tunç’tan, Fatih Kısaparmak, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses’e kadar pek çok sanatçı ile çalıştı. 1999 yılında Ahmet Kaya için yazdığı “Giderim” yılın şarkısı oldu. Talihsiz olaylar sonucu Ahmet Kaya’nın memleketten ayrılmasıyla onun bıraktığı mikrofonu teslim aldı ve aynı yıl “Ah Ulan Rıza» isimli ilk albümünü çıkardı. 2002’de «Gözleri İntihar Mavi» isimli ilk şiir kitabını yayınladı. Kitabı 48. baskıya ulaşarak bir rekora imza attı. Fakat üst üste gelen ağabeyinin, Ahmet Kaya’nın ve annesinin ölümü ile sıhhatini büyük ölçüde kaybetti. Her şeye rağmen eserlerini yaratmaya devam etti. İkinci albümü «Bir Acayip Adam»ın da ilki gibi satış rekorları kırmasıyla bu kez Flash Tv’de, Radyo Barış’ta, Kral Tv’de ve Su Tv’de programlar yapmaya başladı. Bir yandan da yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konser ve dinletilerle şiirlerini halka ulaştırdı, ödüller aldı. Üçüncü albümü ve ikinci kitabınının hazırlık aşamasında iken, 3 Mart 2009’da, 56 yaşında, geride yüzlerce eser bırakarak hayata gözlerini yumdu. Evli ve üç çocuk babasıydı.

Gözleri İntihar Mavi adlı şiir kitabı bulunan Hayaloğlu’nun, Hani Benim Gençliğim, Başım Belada, Adı Bahtiyar, Başkaldırıyorum, Ayrılığın Hediyesi, Yüreğim Kanıyor gibi şiirleri başta Ahmet Kaya olmak üzere birçok sanatçı tarafından bestelenmiş ve yorumlanmıştı.Vefatından sonra ise ailesi tarafından derlenen bir şiir kitabı daha yayımlanmıştır.»Dur…Ağlama Gözlerim» adlı kitap ilk kitabını aratmaz ve Hayaloğlu vefatını kimi şiirlerinde sezebilmektedir.http://www.yusufhayaloglu.com.tr

Kaynak: Last.fm

Bu sayfada bulunan metinlerin kaynağı sonunda belirtilmiştir. İçeriklerin hatalı ya da uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi bilgilendirin.